На валютному ринку України минулого тижня курс долара США опустився нижче 40 гривень, а НБУ знову знизив облікову ставку на 1% до 13,5% річних.

Експерти пояснили, як ці події вплинуть на курс валют найближчими днями. 

Що відбувається на ринку валют:

Після трьох місяців зростання курс долара США на готівковому ринку пішов донизу. 21 квітня він досяг 13-місячного максимуму – 40,15 грн/долар, але вже 23 квітня подешевшав на 30 коп. до 39,85 грн.

До кінця тижня курс стабілізувався на 39,90 грн/долар, а середня ціна купівлі знизилась до 39,45 грн.

Євро також подешевшав за тиждень, але менш помітно: з 43,10 до 43 грн/євро в продажу і з 42,40 до 42,35 грн/євро в купівлі.

На нелегальному ринку курс долара спочатку різко впав, а потім знову відіграв втрачене. Наразі він становить близько 40 грн/долар.

Читайте також: НБУ підрахував втрати імпортерів через блокаду кордону

НБУ за тиждень зміцнив гривню до долара на 29 коп., а офіційний курс євро зріс на 6 коп. до 42,44 грн/євро.

Облікова ставка НБУ знижена з 14,5% до 13,5% річних.

Чого очікувати від курсу валют цього тижня:

Експерти прогнозують період стабільності курсу гривні, який може тривати протягом декількох тижнів. Очікується, що курс готівкового долара цього тижня коливатиметься в коридорі 39,5-39,9 грн/долар. 

Деякі експерти допускають можливість більш значних відхилень курсу, наприклад, до 40 грн/долар або нижче 39,5 грн/долар на міжбанківському ринку. Продавати чи купувати валюту зараз не рекомендується.

Тим, хто має вільні кошти, рекомендується розмістити їх на короткострокових гривневих депозитах під 10-12% річних, що при прогнозованій інфляції 8% річних дасть гарантований реальний прибуток. 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦