Українців народжується катастрофічно мало, а за два роки повномасштабної війни народжуваність зменшилась в рази.

Рівень народжуваності в Україні дійсно спадає, кажуть експерти, але інтерпретувати ці цифри слід з обережністю. Про це повідомляє сайт ТСН.ua.

Читайте також: Астролог передбачив подію, яка ознаменує закінчення війни в Україні

Спеціалісти, перевіряючи інформацію про кількість народжених дітей за останні роки, вказують на те, що до 2014 року статистика нараховувалася в межах кількості населення з 1991 року. Проте після 2014 року точні дані щодо народжуваності та смертності на окупованих територіях Криму та ОРДЛО стали недоступними. Це призвело до того, що порівняння з попередніми роками стало ускладненим.

Вчений Олександр Гладун пояснює, що неможливо точно порівняти кількість народжених дітей у різні періоди, оскільки наявність повних та точних даних про ситуацію на окупованих територіях є великою проблемою. Таким чином, обговорювати, що кількість народжених українців стала найменшою за останні 300 років, є досить спірним.

рівень народжуваності в Україні

Попри це, відомо, що загальна кількість новонароджених зменшується в Україні, хоча і смертність дітей також знижується. Зауважується, що війна також може впливати на ці показники, але точної оцінки впливу поки немає через обмеженість доступу до даних.

Гладун додав, що у нас є дослідження кількості населення України від 1975 року, що 230 років тому. У 1795 році в Україні у кордонах 1991 року проживало 10,5 мільйонів осіб, а народилося за цей період – 499 тисяч дітей. Тобто майже стільки ж як у 2013 році. Порівнюючи ці дані, треба враховувати і рівень смертності. У 1795 році до року помирало 24% дітей, у 2013 – 1,6%. Тоді був дуже високий рівень дитячої смертності та материнської смертності. Природний приріст насправді не був високим. Така ж ситуація була до кінця 19 століття.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦