Документ набере чинності за місяць після публікації в парламентському виданні “Голос України”

Президент України Володимир Зеленський затвердив законопроєкт щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України, стосовно питань військової служби, мобілізації та військового обліку. Цю інформацію зазначають на сайті Верховної Ради. Закон, затверджений 16 квітня, повернули з підписом президента цього ж дня.

Раніше, 11 квітня, законопроєкт №10449 було підтримано на пленарному засіданні Верховної Ради. За нього проголосували 283 депутати. Голоси за закон розділилися наступним чином: фракція “Слуга народу” – 192 голоси, “Європейська солідарність” – 0, “Батьківщина” – 2, депутатська група “Платформа за життя та мир” – 18, фракція “Голос” і група “Відновлення України” – по 16, група “За майбутнє” – 12, група “Довіра” – 5, позафракційні – 12.

Також читайте: Зеленський жорстоко відповів Заходу, який боїться програшу РФ у війні

Згідно з законопроєктом, він набуде чинності через місяць з моменту підписання президентом. Серед основних положень нового закону – надання відстрочки від мобілізації певним категоріям осіб під час дії воєнного стану. Закон також вводить базовий військовий вишкіл, але скасовує строкову службу. Документ передбачає можливість добровільного призову військовозобов’язаних до військових частин через рекрутинг.

Однією зі значущих поправок є бронювання від призову до Збройних сил України певних категорій державних службовців, а також встановлення критеріїв для 100% бронювання від мобілізації певних органів влади та підприємств, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ.

Закон також забезпечує соціальний захист військовослужбовців та надання фінансової допомоги родинам загиблих військовослужбовців у розмірі 15 млн гривень. Крім того, він надає можливість військовослужбовцям, які уклали перший контракт на проходження військової служби, отримати сертифікат на купівлю транспортного засобу.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦