Низка змін очікує на українських біженців, які мешкають у Польщі.

У Польщі готуються до внесення змін, які вплинуть на українців. Згідно зі звітом порталу uapl.info, уряд розробив законопроєкт щодо правил перебування біженців, який мають запровадити з 1 липня.

Читайте також: У Польщі очікують великої хвилі біженців з України

Однією з ключових змін буде новий порядок отримання, використання та відновлення ідентифікаційного номера PESEL UKR для біженців у Польщі.

Отримувати PESEL UKR потрібно буде відразу після прибуття. Але обмежать перелік документів, за якими отримуватимуть статус захисту. Від 1 липня 2024 року PESEL UKR можна буде отримати тільки на підставі дійсного закордонного паспорта громадянина України.

Також уряд Польщі вніс пропозицію збирати відбитки пальців у всіх українців віком від 6 років під час оформлення PESEL UKR. Ця процедура пов’язана з можливістю отримати посвідку на тимчасове проживання (карти побиту). Це має спростити видачу нових документів. У польському реєстрі PESEL дані українців будуть доповнювати також зразком підпису.

Українські біженці

У зв’язку з тим, що багато біженців отримали PESEL UKR без закордонного паспорта, українцям доведеться актуалізувати свої дані в місцевих адміністраціях. Так українці матимуть змогу отримати посвідку на тимчасове проживання у Польщі.

При поданні документів на отримання карти побиту в Польщі будуть враховуватися лише дані з дійсних закордонних паспортів.

Від 1 липня 2024 року українським громадянам, які отримали статус на підставі українського паспорта, який на момент присвоєння номера PESEL був недійсним або термін його дії закінчився, доведеться оновити дані в польському реєстрі PESEL.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦