Це одне з 12 найважливіших церковних свят 

Наближається одне з найважливіших церковних свят — Трійця, а це означає, що для вірян настає час дізнатися, коли вони зможуть святкувати це свято у 2024 році та які традиції супроводжуватимуть його.

Основний аспект, який цікавить багатьох, — це зміна дати святкування залежно від обряду. Дата Трійці зв’язана з Великоднем, тому вона рухається кожного року. 

У 2024 році християни східного обряду святкують Великдень 5 травня, тож Трійця припадає на 23 червня. В той час як християни західного обряду відзначають Великдень 31 березня, тому їхня Трійця відзначатиметься раніше – 19 травня.

Також почитайте: Сонячне затемнення: що на нас чекає 8 квітня 

Свято Трійці відзначається цілий тиждень, розпочинаючи з неділі. У цей період проводяться святкові богослужіння та вечірні служби, а основними символами свята у християн східного обряду є зелені гілочки, які прикрашають будинки та церкви. Зеленим кольором також відзначаються святкові шати православних священників під час літургії.

Крім церковних обрядів, в народі цей день традиційно називають Зеленими святами. За народними повір’ями, збирання запашного зілля та прикрашання будинків зеленими гілочками може приносити добробут і щастя в дім. Також існують народні прикмети, пов’язані з погодою, які передбачають тепле літо чи врожайний рік, залежно від погодних умов у день Трійці.

Попри традиційну святкову атмосферу, варто зазначити, що на Трійцю забороняється проводити весілля, а також виконувати певні роботи, такі як шиття, вишивання та робота в городі. В цей день вважається важливим відвідати храм, помолитися та відпочити в колі родини та друзів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦