Змінився розмір декретних виплат для працевлаштованих 

В Україні цього року оновлено розміри декретних виплат для працевлаштованих жінок. 

Жінки, які офіційно працюють, отримуватимуть допомогу у розмірі 100% своєї середньої заробітної плати за весь час декретної відпустки. Максимальна сума виплати становить 106,5 тисяч гривень на місяць, а мінімальна – 7,1 тисячі гривень.

Детальніше про декретні виплати можна дізнатися на сайті Пенсійного фонду України

Для жінок, які не працюють, декретні виплати залишаються на рівні 25% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 3,3 тисячі гривень на місяць.

Також читайте: Від кого діти успадковують розумові здібності: тато чи мама

Декретна відпустка складається з двох частин:

Відпустка з вагітності та пологів (126 днів після народження однієї дитини або 140 днів у разі народження двох і більше дітей).

Відпустка з догляду за дитиною до трьох років.

Розмір декретної виплати залежить від середньої заробітної плати жінки за 12 місяців до початку відпустки.

Батько дитини також має право на декретну відпустку по догляду за дитиною до трьох років, але без грошових виплат.

Чоловік, у якого народилась друга дитина, може отримати декретну відпустку, якщо його дружина перебуває у декреті по догляду за першим малюком.

Батьки-одинаки мають право на декретну відпустку та виплати.

Роботодавці повинні зберігати робоче місце за працівником, який перебуває у декретній відпустці, а також враховувати цей час у його трудовому стажі.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦