З українських військовослужбовців у полоні знущалися люди, які видавали себе за представників Червоного Хреста 

Українські військові, які пережили жахіття російського полону, розповідають про шокувальні свідчення знущань з боку людей, які видавали себе за представників Червоного Хреста.

Зокрема, звільнений з полону офіцер бригади “Азов” Костянтин Кожекін розповів, що протягом 4 місяців утримання в Оленівці він жодного разу не бачив представників МКЧХ. За словами Костянтина, їм роздали папірці для запису особистих даних, але на цьому співпраця з Червоним Хрестом закінчилася, пише ТСН.

Військовий медик Орест Грицюк, який провів у полоні 9 місяців, пригадує, що бачив представників Червоного Хреста лише раз у Горлівці. За його словами, вони знущалися з українських військовополонених, обзиваючи їх “свинями”.

Бездіяльність чи співпраця з агресором?

Україна звинувачує МКЧХ у бездіяльності та підозрює у співпраці з Росією. МКЧХ визнає, що не може змусити Росію дотримуватися Женевських конвенцій, але запевняє, що веде роботу з покращення умов утримання українських військовополонених.

Також читайте: Папа Римський зробив несподіваний заклик до України та Росії

Олександр Власенко, речник МКЧХ, стверджує, що їм вдалося отримати доступ до тіл загиблих внаслідок теракту в Оленівці та допомогти з їх переправленням.

За словами Петра Яценка, представника Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, за останній рік робота МКЧХ в Росії таки почала давати плоди, але 40% захисників, що повернулися з полону, вважалися безвісти зниклими, що свідчить про неповну ефективність роботи організації.

Україна закликає до розслідування діяльності російського Червоного Хреста, який, ймовірно, співпрацює з окупантами. 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦