В Україні знову запровадили графіки відключення світла: де і на скільки

Протягом останніх кількох днів Україна стикається з постійними атаками, спрямованими на руйнування об’єктів критичної інфраструктури.

25 березня російські окупанти здійснили атаку на Миколаїв та Одесу, а також Київ. За останніми даними, у місті Одесі негайно відключили електроенергії. Місто Кривий Ріг все ще відновлюється після ударів, але вдалося знайти спосіб запустити метрополітен в Харкові попри нищівні наслідки для критичної інфраструктури.

Під час цих атак ворог використовував як ракети, так і іранські безпілотники “Шахеди”. Спочатку окупанти намагалися атакувати українські системи ППО, випустивши антирадіолокаційну ракету Х-31П на Одещині, але їм це не вдалося. Потім спробували за допомогою дронів атакувати об’єкти на Миколаївщині та Одещині, але вісім з них було збито українськими ППО.

Читайте також: Укргідроенерго прокоментувало удар РФ по ДніпроГЕС у Запоріжжі

У Миколаївській області чергова атака ворожих дронів призвела до серйозних наслідків для місцевих мешканців. Збитий “Шахед” впав у приватний сектор, спричинивши руйнування будинків та викликавши пожежу. Фахівці ДСНС швидко відреагували на ситуацію та вдало ліквідували загоряння, але в результаті вибухової хвилі постраждали навколишні будинки.

За попередніми даними, 11 людей отримали поранення, з яких двоє госпіталізовані, а решта отримала медичну допомогу на місці події. Така підступна тактика ворога ускладнює процес захисту та робить ситуацію ще більш небезпечною для цивільного населення.

У Одесі знову виникли проблеми з електропостачанням після того, як ворожі дрони завдали шкоди енергетичному об’єкту міста. Навіть після підключення критичної інфраструктури до мережі, ситуація в місті залишається напруженою, і у ДТЕК оголосили про екстрені відключення світла.

В Одесі діють екстрені відключення світла, а ситуація в енергосистемі залишається складною. Ворожі атаки знищили один з енергооб’єктів НЕК Укренерго, що призвело до безсвітлових зон у Пересипському районі, пояснила міська влада.

Попри намагання відновити електропостачання, високовольтні об’єкти не можуть забезпечити необхідну місту потужність. ДТЕК Одеські електромережі були змушені ввести екстрені відключення світла як у місті, так і в Одеському районі.

Графіки відключення світла

У Харкові відновлюють енергопостачання після наймасштабнішого удару по енергетиці, що стався 22 березня. Загарбники випустили 21 ракету, повністю знеструмили місто, залишивши без електрики понад 700 тисяч мешканців. Проте, вже 25 березня метро в Харкові запрацювало, що стало можливим завдяки неймовірним зусиллям енергетиків.

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що ситуація зі світлом покращиться приблизно за тиждень, а керівник “Укренерго” Володимир Кудрицький зазначив, що для цього місту потрібне нове обладнання. Уже на 24 березня близько 60% жителів міста були підключені до опалення, а електропостачання відновлене у 40% мешканців. Хоча водопостачання та водовідведення практично відновлені в усіх будинках, складнощі у місті все ще виникають через руйнування трансформаторних підстанцій та на теплоелектроцентралях.

У місті Кривий Ріг продовжується відновлення після ударів по енергетичних об’єктах. За даними голови Ради оборони Олександра Вілкула, 24 березня ракетний обстріл пошкодив тепломережу та лінію електропередач. Тимчасові відключення світла були запроваджені, але вже протягом доби ситуація стабілізувалась, і їх скасували.

За словами фахівців Інституту вивчення війни, масштабні удари по енергетиці мають на меті послабити українську оборонну потужність. Російські атаки взимку 2023-2024 років були спрямовані на підприємства оборонно-промислового комплексу, а нинішні удари, ймовірно, спрямовані на зруйнування енергетичної мережі, щоб утруднити розвиток української оборонної індустрії.

Нагадаємо, що у ніч проти 22 березня 2024 року російські війська обстріляли 136 енергетичних об’єктів у різних областях України, включаючи гідроелектростанцію ДніпроГЕС, що спричинило найбільшу атаку на енергетичну інфраструктуру країни з лютого 2022 року.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦