Супутникові зображення показують значні пошкодження центру зв’язку ЧФ

У ніч проти 23 березня українські війська завдали удару по вузлу зв’язку Чорноморського флоту РФ в Севастополі, нафтобазі та частково пошкодили два десантні кораблі ЧФ. Ці дії стримуватимуть росіян від передислокації кораблів до Севастополя та західної частини Чорного моря, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Генштаб ЗСУ 24 березня повідомив про успішні удари по десантних кораблях “Ямал” та “Азов”, центру зв’язку ЧФ та інших об’єктах інфраструктури флоту в Севастополі.

За даними ISW, українські війська могли запустити понад 40 ракет Storm Shadow, Neptune, ADM-160 та безпілотників. Супутникові зображення показують значні пошкодження центру зв’язку ЧФ.

Російський опозиційний телеграм-канал Astra опублікував кадри вибуху на нафтобазі в окупованому Гвардійському. За повідомленнями, в результаті удару безпілотника згоріли три цистерни з нафтопродуктами та склад.

Речник ВМС України Дмитро Плетенчук заявив, що “Ямал” та “Азов” отримали пошкодження, але ступінь шкоди ще оцінюється. За його словами, ЧФ має лише 5 десантних кораблів, і якщо “Ямал” та “Азов” серйозно постраждали, то боєздатними залишаться лише 3.

ISW нагадує, що через українські удари ЧФ відвів деякі кораблі від Севастополя. Ці атаки також завадили флоту діяти в західній частині Чорного моря.

Також читайте: США вимагають припинити удари по російських НПЗ – Financial Times

Аналітики ISW зазначають, що інші бази ЧФ поступаються базі в Севастополі. Тому росіяни все ще повинні виконувати деякі завдання, як-от перезавантаження ракетних систем “Калібр”, у Севастополі, оскільки інші бази не мають для цього можливостей.

“Останні українські удари по кораблях ЧФ, ймовірно, й далі стримуватимуть росіян від передислокації кораблів до Севастополя та західної частини Чорного моря, а також ускладнюватимуть здатність ЧФ максимізувати свої бойові можливості”, – роблять висновок в ISW.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦