Ворожа ціль перебувала у повітряному просторі Республіки Польща майже 40 секунд

24 березня 2024 року під час ракетної атаки РФ на Україну одна з ракет окупантів перетнула повітряний простір Польщі. Військово-повітряні сили Польщі та США, які перебували в чергуванні, могли б збити ціль, якби вона залетіла далі вглиб країни.

Радник міністра оборони Польщі Мечислав Бєнєка заявив, що польські та американські винищувачі F-16 встигли б збити ракету, якби вона несла загрозу для польських населених пунктів.

Читайте також: Київ атакували балістичними ракетами: що відомо

Російська ракета перебувала в повітряному просторі Польщі протягом 39 секунд. Її швидкість становила 800 км/год, а висота польоту – 400 метрів. Ракета залетіла на територію Польщі на 1,5-2 кілометри.

За словами віцепрем’єр-міністра та міністра оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша, польські радарні системи постійно стежили за ракетою. Моніторинг також здійснювався спільно з українською стороною.

Міністр оборони подякував США та Британії за те, що вони вирішили залишити системи протиповітряної та протиракетної оборони Sky Sabre у Польщі до кінця року.

Цей інцидент не є першим, коли польська армія залучає свою авіацію під час ракетних атак РФ на Україну. Так, 24 березня вранці польські F-16 знову піднялися в небо, а також до них приєдналися союзні літаки.

Міністерство закордонних справ Польщі відреагувало на інцидент з ракетою. Варшава вимагатиме від РФ пояснень з приводу порушення повітряного простору країни.

Важливо зазначити, що винищувачі F-16 є одними з найсучасніших бойових літаків у світі. Їх оснащено ракетами “повітря-повітря”, які здатні збивати ворожі літаки, крилаті ракети та інші повітряні цілі.

Однак, рішення про збиття ракети в такому випадку було ухвалене з урахуванням ризиків для мирного населення. Якби ракета була збита, її уламки могли б впасти на житлові будинки або інші об’єкти, що могло б призвести до жертв.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦