Російські окупанти атакували критичну інфраструктуру України у ніч проти 22 березня.

Енергоатом повідомив, що під час атаки о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ “Дніпровська”, що з’єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС з об’єднаною енергосистемою України.

Читайте також: Ракета влучила в тролейбус, що їхав по ДніпроГЕСу

Наразі Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) з’єднана з українською енергосистемою лише за допомогою однієї лінії електропередачі ПЛ-330кВ “Запорізька ТЕС — Феросплавна”. Ця лінія нещодавно пройшла ремонт українськими енергетиками через пошкодження внаслідок російського обстрілу.

ЗАЕС

Очільник “Енергоатома” Петро Котін підкреслив, що така ситуація становить серйозну загрозу для станції, оскільки при відключенні цієї лінії ЗАЕС опиниться в блекауті, що може спричинити небезпечну аварійну ситуацію. Він знову закликав перевести ЗАЕС під повний контроль України і вивести зі станції російських військових та військову техніку.

Від початку російської окупації ЗАЕС вже зазнала восьми повних блекаутів та одного часткового, що може призвести до небезпеки ядерної та радіаційної аварії у випадку відмови аварійних систем.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦