У Європі досягнули домовленості про розширення торговельної підтримки для України із гарантіями для фермерів ЄС.

Про це повідомляє сайт Європарламенту. Згідно з угодою, тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено на один рік до 5 червня 2025 року.

Читайте також: Україна почне отримувати дохід від активів РФ

Парламент і Рада Європейського Союзу досягли попередньої домовленості про це рішення, щоб підтримати Україну в умовах агресивної війни РФ. Згідно з угодою, Комісія ЄС матиме можливість швидко реагувати на будь-які значні порушення на ринку ЄС, викликані українським імпортом.

Також угода передбачає екстрене гальмування особливо чутливої сільськогосподарської продукції, такої як птиця, яйця та цукор, а також овес, кукурудза, крупа та мед. Учасники переговорів також домоглися твердих зобов’язань від Комісії щодо вжиття заходів у разі сплеску українського імпорту пшениці.

“Угода зміцнює незмінне зобов’язання ЄС підтримувати Україну перед обличчям жорстокої війни Росії аж до перемоги України”, – йдеться у повідомленні Європарламенту.

Тепер Парламент і Рада мають дати остаточне зелене світло тимчасовій угоді, термін чинності якої закінчується 5 червня 2024 року. Нові правила набудуть чинності одразу після закінчення цієї дати.

Нагадаємо, що угода про асоціацію між Україною та ЄС, яка включає поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі, забезпечила українським підприємствам преференційний доступ до ринку ЄС з 2016 року. Після початку війни з Росією ЄС запровадив автономні торгові заходи, які дозволяють безмитний доступ усіх українських товарів до ЄС.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦