Вперше в Україні донорське серце доставляли за понад триста кілометрів.

Укрінформ пише, що жінка, яка померла у Хмельницькій області, змогла врятувати життя чотирьом людям.

Читайте також: Немовля народилося з десятисантиметровим хвостиком

Операцією з пересадки серця керував директор Інституту серця МОЗ Борис Тодуров. Він пояснив, що це справді унікальний випадок, бо серце доставили за понад 300 км. Щоб його зберегти за цей час, медики використали стенфордську методику.

Донорське серце

Що відомо про донорку серця?

У Шепетівській багатопрофільній лікарні на Хмельниччині сталася подія, яка врятувала чотири молоді життя. Жінка, що потрапила під колеса, після черепно-мозкової травми впала в кому.

Лікарі під керівництвом Валерія Сивоконюка, завідувача відділення анестезіології та інтенсивної терапії, боролися за кожен тонкий подих, проте, травма виявилася смертельною для мозку. Родичі пацієнтки вирішили дати дозвіл на вилучення органів для донорства.

“Її серце, обидві нирки та печінка залишились живими, що відкрило можливість порятунку ще чотирьох життів”, – зазначив Сивоконюк.

Операцію з вилучення органів вперше провели прямо у Шепетівській лікарні, залучивши фахівців із Києва та Львова. Реципієнтам нирок та печінки стали львівські медики, а серце потрапило до столичних хірургів.

Такий вчинок родичів пацієнтки та команди лікарів подарував ще кілька шансів на нове життя.

Донорські органи

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦