Підроблене повідомлення від Букінгемського палацу почали ширити російські пабліки 

У другій половині дня 18 березня у соцмережах почала розповсюджуватися інформація, що король Великої Британії Карл III помер у віці 75 років. Зазначалося, що про це повідомив Букінгемський палац.

Першим інформацію виклав російський телеграм-канал, який опублікував документ, нібито з сайту Букінгемського палацу. При цьому передові британські ЗМІ подібної інформації не викладали. На королівському сайті й у соцмережах королівської родини теж не було жодного повідомлення про смерть короля.

Читайте також: Історія вбрання принцеси Діани, в якому вона заснула на публіці

Однак низка ЗМІ розтиражувала інформацію про кончину Карла ІІІ та при цьому публікувала скриншот, що його першим виклав російський паблік. Жодне з видань, яке писало про смерть короля, не надали прямих посилань на Букінгемський палац, на яке вони посилалися в тексті. 

Автори російськомовної версії “Вікіпедії” тим часом навіть опублікували дату смерті Карла ІІІ, однак швидко виправилися.

Користувачі соцмереж пішли далі – вони публікували фото Букінгемського палацу зі спущеними прапорами, однак світлини виявилися старими.

Нині мотив розповсюдження фейкової інформації по смерть короля Великої Британії залишається невідомим. 

Нагадаємо, 17 січня 2024 року Букінгемський палац оголосив, що Карл III “звернувся за лікуванням” через збільшену простату. Його прооперували.

А вже 5 лютого стало відомо, що королю діагностували рак. Причому із простатою він не пов’язаний. Лікарі порадили Карлу відкласти виконання громадянських обов’язків на час лікування.

У Британії розроблено план на випадок смерті монарха – він називається план “Міст Менай”. 

Згідно з цим планом першими про смерть короля дізнаються прем’єр-міністр країни та інші члени кабінету міністрів. Потім ведучий BBC має повідомити про смерть у прямому етері. Після цього монархом проголошують принца Вільяма, який має звернутися до нації.

Також у плані передбачається національна жалоба та перенесення труни з Карлом до Вестмінстерського палацу. 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦