Американська система протиракетної оборони, розташована в Європі, може виявитися ключовим фактором у захисті України від можливого ядерного удару з боку росії.

Попри те, що РФ розмістила тактичну ядерну зброю в Білорусі, американські системи Aegis Ashore в Польщі та Румунії здатні перехоплювати міжконтинентальні балістичні ракети ще на початковій стадії польоту. Про це повідомляє Defense Express.

Читайте також: Директор ЦРУ описав два сценарії війни в Україні

Від 2015 року у Європі діє американська система протиракетної оборони вищого рівня, а з 2022 року два основні елементи протиракетної оборони США Aegis Ashore, розміщені у Польщі та Румунії, працюють для протидії ядерним загрозам. Ці системи можуть виявитися вирішальними у перехопленні російських балістичних ядерних ракет ще на початкових стадіях, якщо погрози РФ виявляться правдивими.

Aegis Ashore

Ці комплекси Aegis Ashore розташовані на значній відстані від кордонів України та Києва. Польський – за 500 км від українського кордону та 1000 км від Києва; румунський – за 380 км та 850 км відповідно. Тобто вони можуть дістати навіть територію росії. За наявною інформацією, вони можуть покрити частину районів позиціонування російських міжконтинентальних балістичних ракет, зокрема “Ярси”, “Тополі”, “Воєводи”, Р-36М2, “Сармати”.

Водночас, враховуючи можливість використання тактичної ядерної зброї РФ, розміщеної на ОТРК “Іскандер”, система SM-3 буде недостатньою для її перехоплення на таких великих відстанях. З усім тим, у США та країнах НАТО для цієї мети використовуються комплекси Patriot.

Таким чином, система протиракетної оборони, розташована в Європі, може відіграти важливу роль у захисті України від потенційної ядерної загрози з боку Росії.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦