Ведмежа цибуля має як корисні властивості, так і протипоказання  

Дикий часник, ведмежа цибуля, чензелі, левурда, самардала: всі ці назви стосуються однієї рослини – черемші, яка з приходом весни з’являється як перша вітамінна зелень у тінистих лісах або вздовж річок і водойм. 

Черемша доступна не лише в дикорослому вигляді (вона занесена до Червоної Книги України), але й як рослина, яку вирощують культурним і навіть промисловим способом.

Листя черемші схоже на листя конвалій:

В Україні легально купити черемшу можна лише у вигляді насіння. Але її можна виростити на городі чи дачі. Зробити це досить просто, тому що рослина невибаглива і приживається практично в будь-якому ґрунті, головне, посадити її в затінку.

Також читайте: Експерти назвали найкращий сорт буряка для борщу

Черемша вживається в їжу не лише як продукт, що стимулює апетит, але і як лікувальний засіб завдяки багатій структурній формулі.

Корисні властивості черемші:

  • Багата рослинним білком, амінокислотами та вітамінами.
  • Сприяє підвищенню апетиту та лікуванню весняного авітамінозу.
  • Збагачена вітаміном C та фітонцидами, робить її ефективним противірусним засобом.
  • Вміст вітамінів групи B та провітаміну A підтримує здоров’я.

Черемшу використовують для “очищення крові”, зменшення ризику інсультів та поліпшення роботи серцево-судинної системи. Пір’я рослини корисно для кишківника, а листя має протизапальні властивості.

Хто не може їсти черемшу:

  • Вагітні.
  • Люди із гастритом, епілепсією, виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки.

За надмірного споживання може викликати безсоння, головні болі та розлад шлунка.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦