Експерт з військових питань Денис Попович роз’яснив причину переміщення Чорноморського флоту РФ з Криму до Новоросійська на Кубані.

За його словами, російське військове керівництво вирішило евакуювати ремонтні та логістичні центри Чорноморського флоту з Криму через зростаючу небезпеку в цій області. Наразі перенесення потужностей флоту здійснюється до Новоросійська на Кубані, сказав він в етері телемарафону.

Читайте також: Чому росія змінила головнокомандувача ВМФ – пояснення аналітиків ISW

Експерт пояснив, що російські ремонтні та логістичні підрозділи у Криму та західній частині Чорного моря стали занадто вразливими. Впродовж останнього часу було кілька атак на кораблі РФ, зокрема затоплення корабля “Сергій Котов”.

“Відповідно, Росія змушена переносити свої потужності з Криму на Кубань”, – наголошує Попович.

Згідно з його оцінкою, такі дії допомагають Україні досягти певного рівня паритету на Чорному морі, зокрема, завдяки використанню асиметричних засобів.

Чорноморський флот РФ

“Україна поступово виграє битву на Чорному морі за допомогою нестандартних підходів”, – додав він.

Крім цього, у Новоросійську Чорноморський флот РФ здатний базуватися, але існують обмеження щодо можливостей портової інфраструктури, особливо для базування ракетоносців.

“У Новоросійську обмежені можливості для базування ракетоносців порівняно з Севастополем, де є сприятливі умови для запуску ракет. Однак Росія намагається максимально розвинути базування своїх сил у Новоросійську, включаючи ремонт та логістику. Це важливо, оскільки ракетні кораблі все ще можуть виконувати завдання в цій області. Хоча їхні можливості обмежені, але вони існують”, – підкреслив він.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦