Композиція звучить  в аранжуванні Олександра Кошиця

Мережу заворожив аудіозапис з 1944 року, на якому український хор виконує “Ой у лузі червона калина” в аранжуванні Олександра Кошиця.

Ця пісня, визнана однією з найвідоміших, має своє коріння ще з козацьких часів і згодом стала гімном Українських січових стрільців та Української повстанської армії. У 2022 році вона знову отримала широку популярність після виконання Андрія Хливнюка на початку російського вторгнення.

Також читайте: Ведучу любить вся Україна, а подивіться на її будинок

У мережі з’явився унікальний грамзапис цієї пісні в аранжуванні видатного Олександра Кошиця, створений під час УНР. Запис, здійснений у Нью-Йорку, вийшов у складі альбому Hear, Ukraine sing (“Почуй, Україна співає”) на лейблі Sonart Record Corporation у 1944 році. 

Дослідниця історії української культурної дипломатії Тіна Пересунько віднайшла та відцифрувала цей цінний аудіоматеріал.

На записі чоловічий хор під керівництвом Олександра Кошиця виконує “Ой у лузі червона калина”, альбом же назвав пісню “Україну ми звільнимо”. Це підкреслює символізм, незламний дух та бойовий характер композиції.

Цей віднайдений вініл 1944 року став не лише культурним артефактом, але й важливим внеском у збереження історичної спадщини, свідчачи про силу та стійкість українського народу, його прагнення до свободи та незалежності.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦