Вербна неділя відзначається за тиждень до Великодня. У 2024 році Вербна неділя за Григоріанським календарем святкуватиметься 24 березня, а за Юліанським — 28 квітня.

Це одне з найдавніших християнських свят, яке сягає IV століття. Свято знаменує собою Вхід Господній в Єрусалим, коли Ісус Христос в’їхав у місто на ослі, а люди вітали його пальмовими гілками.

В Україні пальмові гілки замінили на вербові, адже верба розквітає однією з перших навесні.

Також читайте: Імена жінок, які ніколи не знатимуть бідності

Традиції Вербної неділі:

Освячення верби: в суботу ввечері або в неділю вранці віряни приносять до церкви гілочки верби, щоб їх освятив священник.

Легке побиття вербою: після освячення вербою злегка б’ють один одного, промовляючи: “Не я б’ю, верба б’є, за тиждень Великдень”. Це символізує очищення від гріхів і прохання про здоров’я.

Зберігання верби: освячену вербу зберігають вдома протягом року, адже вона вважається оберегом від зла, хвороб і негоди.

Народні прикмети: вважається, що якщо на Вербну неділю буде мороз, то весна буде холодною.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦