Кілограм овочів на ринку впав у ціні на 30%

В Україні спостерігається різке зниження цін на картоплю. На гуртовому ринку кілограм овочів подешевшав на 30% порівняно з лютим 2024 року.

Причинами такого явища стали:

Збільшення пропозиції: Фермери, які раніше очікували на вищі ціни, почали продавати свої запаси картоплі, щоб уникнути псування продукту.

Сезонне зниження: Зазвичай, ціни на картоплю падають навесні, коли на ринку з’являється молодий урожай.

За даними гуртового ринку “Шувар”, на початку березня картопля продається за ціною 13-16 грн/кг. Це на 30% дешевше, ніж у лютому.

В супермаркетах ціни на картоплю також знизилися. За даними “Мінфіну”, 4 березня середня ціна на овоч у великих мережах складає 24,6 грн/кг, що на 1,41 грн нижче за середню ціну лютого.

Попри зниження, ціни на картоплю все ще залишаються високими. За даними експертів, вони втричі вище, ніж у 2023 році.

Також читайте: Польська блокада: Україна відкриє новий експортний маршрут

Експерти прогнозують, що ціни на картоплю й далі знижуватимуться протягом весни. Очікується, що найнижчі ціни будуть у травні-червні, коли на ринку з’явиться молода картопля.

Важливо зазначити, що ціни на картоплю можуть відрізнятися залежно від регіону та сорту овочу.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦