Хрести на асфальті та «мітки» на будинках були масштабною ІПСО-кампанією в Україні

Розслідувачі проєкту Система та порталу “Настоящее время” з’ясували, що “мітки” на дорогах і будівлях, які лякали українців на початку повномасштабного вторгнення Росії, насправді були частиною масштабної інформаційно-психологічної операції (ІПСО).

Імовірно, одним із ключових виконавців цієї ІПСО був російський бойовик, ультранаціоналіст і пропагандист Ігор Мангушев, який був убитий у лютому 2024 року.

За даними розслідування, частина “міток” виявилася “нешкідливими елементами міського побуту”, а інші – вигадкою, поширеною в мережі.

Метою ІПСО було сіяти паніку та перенавантажити силові та правоохоронні структури України, йдеться у розслідуванні.

Також читайте: Спливли нові подробиці смерті начальника розвідки батальйону Española

Мангушев, ймовірно, координував цю кампанію з агентом ГРУ, пишуть автори матеріалу. Він також претендував на грошову винагороду за свою роботу.

ІПСО не мала суттєвого впливу на перебіг війни, але спричинила паніку та підозрілість серед українців, а також уповільнила просування українських військ і чиновників через блокпости.

Згодом вірити в легенду про “червоні мітки” в Україні перестали, адже кампанія втратила свою актуальність. 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦