Російська сторона лише вдає зацікавленість у перемир’ї

Російська Федерація намагається саботувати міжнародну підтримку України, маніпулюючи переговорними майданчиками, запропонованими Китаєм та Туреччиною.

Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

2 березня у Москві відбулася зустріч заступника міністра закордонних справ РФ Михайла Галузіна та спеціального представника Китаю з питань Євразії Лі Хуея. Сторони обговорили китайську ініціативу щодо мирного врегулювання конфлікту в Україні.

Також читайте: Пентагон може постачати зброю Україні в обхід Конгресу

Галузін та Лі Хуей заявили, що врегулювання без участі Росії та без урахування її інтересів у сфері безпеки неможливе. Також вони розкритикували “ультиматуми” та “формати діалогу” з боку Заходу та України, назвавши їх шкідливими для мирного процесу.

Аналітики ISW вважають, що заяви Росії про готовність до переговорів є лише імітацією. На їхню думку, Кремль намагається таким чином спонукати Захід до поступок щодо українського суверенітету та територіальної цілісності, а також перекласти відповідальність за переговори на Україну та Захід.

Нагадаємо, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну країни провели кілька раундів переговорів, але потім процес було призупинено. Минулого року президент Володимир Зеленський ухвалив рішення РНБО про неможливість переговорів з російським диктатором Володимиром Путіним.

Нещодавно американський телеканал NBC News з посиланням на чиновників у ЄС та США повідомив, що західні країни почали не публічно обговорювати з Україною питання про можливі мирні переговори з Росією. Ймовірно, вони передбачають деякі поступки з боку України.

Водночас президент Володимир Зеленський спростував, що США та ЄС тиснуть на Україну з метою примусити її до мирних переговорів з Росією.

28 лютого президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його країна знову готова відновити процес переговорів між Росією та Україною, який раніше відбувався у Стамбулі.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦