Багато компонентів для цих літаків зараз недоступні через санкції  

Російська Федерація, яка веде жорстоку війну проти України, відчуває гостру нестачу літаків далекого радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) А-50. Ці літаки відіграють ключову роль у системі ППО, забезпечуючи раннє виявлення ворожих літаків, ракет та інших повітряних об’єктів.

Як зазначають в ISW, державна корпорація РФ “Ростех”, яка є одним із головних виробників зброї в Росії, оголосила про плани розгорнути виробництво нових літаків А-50. За словами керівника “Ростеху” Сергія Чемезова, російські війська потребують більше таких суден, адже з початку 2024 року українські захисники збили два А-50.

Однак, аналітики Інституту вивчення війни (ISW) ставлять під сумнів здатність Росії швидко відновити парк А-50. Вони зазначають, що багато компонентів для цих літаків, які раніше імпортувалися, зараз недоступні через санкції та експортний контроль.

Також читайте: Росія втратила ще три літаки Су-34: 150 мільйонів доларів за добу

За даними українських офіційних осіб, у Росії залишилося лише кілька літаків А-50. Їх відновлення потребуватиме значного часу та ресурсів, яких у країни-агресора може не вистачати. 

Наміри Росії відновити парк А-50 свідчать про її прагнення до посилення військово-повітряних сил. Проте, реалізація цих планів стикається з численними складнощами, що робить їх втілення малоймовірним.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦