Суд дав можливість політику подати апеляцію до Верховного суду

Суд Іллінойсу заборонив колишньому президентові США Дональду Трампу брати участь у республіканських праймеріз, щоб балотуватися в президенти в цьому штаті.

При цьому суддя відклала виконання цього рішення на кілька днів, щоб дати Трампу можливість подати апеляцію до Верховного суду, повідомляє Reuters. Первинні вибори в Іллінойсі відбудуться 19 березня.

Як уточнює агентство, суддя Трейсі Портер винесла відповідне рішення, пославшись на 14 поправку Конституції США, яка забороняє чиновникам обіймати державні посади, якщо вони брали участь у заколоті. Позов до колишнього президента подали адвокати з Free Speech For People.

Також читайте: У США визначили найгіршого президента в історії країни: рейтинг

Представник Дональда Трампа звинуватив суддю у політичній упередженості, наголосивши, що таке рішення суперечить висновкам, зробленим судами та виборчими комісіями у багатьох штатах, і заявив про намір оскаржити це рішення.

Раніше аналогічні рішення ухвалили суди штатів Колорадо та Мен. Загалом позови щодо недопуску Трампа до праймеріз подано в 16 штатах. Наразі Верховний суд розглядає апеляцію Трампа на його недопуск до праймеріз у Колорадо.

Також Верховний суд погодився провести слухання 22 квітня про імунітет Дональда Трампа від судового переслідування у справі про спробу скасувати результати виборів 2020 року.

Наприкінці минулого року Верховний суд відмовився розглядати це питання, і справа пішла до Апеляційного суду округу Колумбія, який на початку лютого ухвалив рішення не на користь Трампа.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦