Російські військові вже пропрацювали застосування тактичної ядерної зброї 

Влада Росії почала готуватися до можливого нападу Китаю. Збройні сили РФ вже нібито тренувалися завдати ядерного удару по сусідній країні. 

Як пише видання Financial Times, західні експерти та аналітики мали змогу ознайомитися з військовими документами РФ, в яких викладено сценарії підготовки до вторгнення Китаю.

“Тайник складається з 29 секретних російських військових файлів, складених між 2008 і 2014 роками, включаючи сценарії військових ігор і презентації для військово-морських офіцерів, які обговорюють принципи роботи для використання ядерної зброї”, – пише видання.

“Ці документи показують, що оперативний поріг для використання ядерної зброї досить низький, якщо бажаного результату не можна досягти звичайними засобами”, – прокоментував Олександр Габуєв, директор Євразійського центру Карнегі Росії в Берліні.  

Також читайте: Ізраїль надасть Україні системи попередження Drone Guard

Отримані матеріали свідчать, що Східний військовий округ Росії відпрацьовував численні сценарії, що зображували китайське вторгнення.

“Навчання пропонують рідкісне уявлення про те, як Росія розглядає свій ядерний арсенал як наріжний камінь своєї оборонної політики — і як вона тренує сили, щоб мати змогу завдати першого ядерного удару в певних умовах на полі бою”, – додає Financial Times. 

В документах описані навчання, які проводилися для відбиття гіпотетичної атаки Китаю на Росію. В них йдеться, що військові розглядають відповідь на вторгнення “тактичним ядерним ударом”. Передбачається використовувати ядерну зброю “у разі розгортання противником підрозділів другого ешелону і загрози подальшого наступу Півдня в напрямку головного удару”.

Зазначається, що військові в РФ зможуть використовувати тактичну ядерну зброю для широкого спектра цілей, включаючи “стримування держав від використання агресії або ескалації військових конфліктів”, для «припинення агресії», запобігання російським військам від програшу битв або території. 

У коментарі виданню Міністерство закордонних справ Китаю заперечило наявність будь-яких підстав для підозр Москви. У Кремлі не відповіли на запит про коментар щодо зазначеної вище інформації.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦