Вірменія більше не може покладатися на Росію

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив в інтерв’ю, що його країна не була союзником Росії у війні проти України, але підкреслив, що її проєкти військового співробітництва не спрямовані проти жодної окремої країни.

Пашинян також висловив надію, що сусід і давній суперник Вірменії Азербайджан залишиться відданим укладенню міцного мирного договору, попри заяви його президента про демаркацію кордонів, пише Reuters.

За останні 30 років Вірменія та Азербайджан вели дві великі війни за спірну територію Нагірного Карабаху. Регіон давно визнаний частиною Азербайджану, і азербайджанські війська забезпечили повний контроль над ним у вересні минулого року.

Останніми місяцями Пашинян заявив, що Вірменія більше не може покладатися на Росію для забезпечення своїх оборонних потреб, оскільки його країна не отримала необхідної допомоги від Москви.

Читайте також: Путіна спіймали на брехні про батька Зеленського

У своєму коментарі британській Daily Telegraph Пашинян сказав, що він казав від початку вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, що вона не може стояти поруч з Москвою як союзником.

“Я сказав, що в ситуації з Україною ми не є союзниками Росії. І це реальність”, – сказав Пашинян.

«Але я також хочу вам сказати, що зі США, Францією чи іншими партнерами наше співробітництво в сфері безпеки не спрямоване проти інших наших партнерів у секторі безпеки», – додав він.

Прем’єр сказав, що Вірменія наближається до поняття відносин у своїх безпекових альянсах, «шляхом максимально прозорого спілкування з нашими партнерами щодо їхніх спільних планів».

І Вірменія, за його словами, не має наміру розглядати членство в НАТО, як Україна підтвердила, а Росія засудила як неприйнятне. Членство в НАТО “не є питанням, яке ми обговорювали або обговорюємо”.

Він повторив, що Вірменія розглядає можливість залишитися в Організації Договору про колективну безпеку під керівництвом Росії.

Щодо перспектив довгострокової мирної угоди з Азербайджаном, Пашинян сказав, що «базова архітектура» угоди була досягнута минулого року, «і наприкінці минулого року нам здавалося, що ми нарешті дуже близькі до остаточного тексту договору». 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦