8 лютого 2024 року Україна пережила знакові кадрові зміни у військовому керівництві. Рішення президента Володимира Зеленського про звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та призначення на цю посаду генерал-полковника Олександра Сирського викликало широкий резонанс, суперечки та неоднозначні емоції.

Увечері 8 лютого глава держави у відеозверненні до народу оголосив про звільнення Залужного та призначення на посаду головнокомандувача Олександра Сирського.

Згодом на сайті президента було оприлюднено укази:

  • №59/2024 про звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України.
  • №60/2024 про призначення Олександра Сирського новим головнокомандувачем ЗСУ.

Після звільнення генерал Залужний подякував президенту за довіру та підтримку, а також висловив вдячність Збройним силам України за бойову роботу.

Вас також може зацікавити: Зеленський заявив про перезавантаження державної системи

Реакція політикуму на ці кадрові зміни була різною. Депутатка Вікторія Сюмар вважає рішення нелогічним та ризикованим, а її колега Максим Бужанський назвав перепризначення “цивілізованим”.

Українці емоційно сприйняли новину. Дехто висловив щиру вдячність Залужному, інші ж з емоціями зустріли нового командувача.

Офіційний Вашингтон визнав кадрові питання внутрішньою справою України та запевнив у продовженні підтримки.

А от нардепка Мар’яна Безугла, відома своїми критичними висловлюваннями щодо Залужного, публічно висловила радість з приводу його звільнення. Її слова зустріли шквал критики з боку українців.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦