Згідно з новою редакцією закону, білоруські силовики можуть застосовувати фізичну силу та зброю проти громадян, а у разі їх поранення чи смерті не несуть відповідальності

Група «Беларускі Гаюн» звернула увагу на зміни, внесені самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком до Статуту внутрішньої служби збройних сил Білорусі, які надали військовим право застосовувати зброю проти громадян.

Відповідно до нової редакції 11-ї статті статуту військовослужбовці мають право використовувати фізичну силу та зброю щодо громадян.

Також читайте: Буданов закликав Канаду передати Україні списані ракети

У разі поранення чи смерті громадянина потрібне негайне повідомлення прокурора та органів попереднього слідства. Проте військовослужбовець не несе відповідальності за заподіяну шкоду, якщо застосування зброї відповідає вимогам загальновійськових статутів.

Раніше Лукашенко підписав поправки до закону «Про органи державної безпеки», згідно з яким працівникам спецслужб дозволяється застосовувати зброю проти жінок, дітей та інвалідів у «випадках надання ними збройного опору, скоєння збройного чи групового нападу чи інших дій, що загрожують життю чи здоров’ю людей».

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦