Триденне голодування на воді – це строгий режим харчування, який може мати як позитивні, так і негативні наслідки для здоров’я.

Лікарі застерігають – голодування упродовж 72 годин може призвести до проблем.

Спочатку ваше тіло буде використовувати накопичений глікоген для отримання енергії, що призведе до зниження рівня цукру в крові. Коли голодування триває, організм переходить у стан кетозу, спалюючи жир як паливо. Цей метаболічний стан може сприяти втраті ваги, пише Indian Еxpress.

Під час голодування потенційно може знизитися рівень інсуліну, покращуючи чутливість до інсуліну. “Аутофагія, процес, коли організм видаляє пошкоджені клітини, також може посилитися, що, ймовірно, сприятиме здоров’ю клітин”, – пояснив доктор Панкадж Верма, старший консультант внутрішньої медицини лікарні Нараяна.

Які переваги та ризики триденного голодування

72-годинне голодування в сукупності означає дефіцит калорій у 7000, що еквівалентно втраті приблизно двох фунтів жиру. Однак тривале голодування може мати недоліки.

Може виникнути дефіцит поживних речовин, що вплине на загальний стан здоров’я. М’язова маса може бути “скомпрометована”, оскільки організм шукає альтернативні джерела енергії. Зневоднення викликає занепокоєння, тому підтримувати належне споживання рідини має вирішальне значення.

Читайте також: Лікарі рекомендують жінкам їсти більше насіння соняшнику

“72-годинне голодування зазвичай підштовхує метаболізм організму до кетонів, і це відображається на кетонових тілах сечі. Такі тривалі методи голодування, як правило, небезпечні, якщо їх застосовувати без нагляду”, – додав доктор Діліп Гуде, старший лікар-консультант лікарні Яшода.

Що станеться з людиною, яка відмовиться від їжі на три доби

Індивідуальний досвід голодування різний, тому важливо проконсультуватися з медичним працівником перед спробою тривалого голодування, особливо для тих, хто має захворювання.

Фахівці додали, що періодичне голодування показало потенційну користь для здоров’я, однак тривалі періоди без їжі вимагають ретельного розгляду та контролю.

У будь-якому випадку, перед тим, як розпочати будь-яку нову програму харчування, важливо проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що вона є безпечною та корисною для вас.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦