Шахраї залишають українців без грошей. У 2023 році було ошукано громадян на 3 млрд гривень.

Заступниця директора асоціації “ЄМА” Олеся Данильченко для OBOZ.ua пояснила, що ці гроші, які вкрали шахраї, могли б піти на боротьбу з російськими загарбниками.

Раніше ми розповідали, що українці тримають вдома майже 800 мільярдів гривень.

В Україні тільки зростає кількість постраждалих від шахрайських операцій. Часто це відбувається без участі постраждалого, який не спілкується зі злочинцем та не переказує кошти, а в середньому сума збитку становить 650 грн.

Коли шахрай телефонує і дає підказки, виманює паролі, коди з СМС, то у середньому збитки становлять 8500 грн.

Шахраї все більше заробляють на українцях - шахрайські операції

Данильченко нагадала, що минулого року на “гарячому” затримали 103 шахраїв, підозру оголошено 816 особам та проведено понад 2 тисячі обшуків. Понад 209 тис. українців повідомили до поліції про шахраїв, каже заступник начальник 4-го відділу у Кіберполіції Станіслав Завора.

Найпоширеніші схеми шахраїв з виманювання грошей:

1. Продаж товарів з передоплатою. Особи, які представляються продавцями, пропонують товар, беруть передоплату, але нічого не відправляють. Найкраще оплачувати товар вже після отримання та обирати перевірені сайти.

2. “Соціальна інженерія”. Йдеться про те, коли шахраї представляються представниками банків, Мінсоцу та запевняють, що можуть допомогти отримати грошову допомогу, або ж ті можуть втратити кошти з картки. Так люди видають свої паролі, CVV, називають термін дії картки.

3. Фішингові сайти (фейкові оголошення, сайти-дублери, що нагадують сайти банків, відомих майданчиків). Тому людям не варто переходити за сумнівними посиланнями та важливо перевіряти назву сайту.

4. “Мули” допомагають шахраям. Деякі українці продають свої банківські рахунки за кілька тисяч гривень. Відтак, “мули” мають доступ до мобільного банкінгу та використовують його, щоб отримувати вкрадені кошти.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦