У збудованому китайцями місті ніхто не хоче купувати житло

Forest City – це масштабний житловий комплекс, побудований китайською компанією Country Garden в Малайзії. Проєкт був задуманий як екологічно чисте місто з населенням майже мільйона людей. Однак через кризу нерухомості в Китаї та інші фактори, Forest City перетворилося на місто-привид.

Лісове місто було анонсовано у 2016 році як частина ініціативи «Один пояс, один шлях». Проєкт передбачав будівництво екологічного міста з полем для гольфу, аквапарком, офісами, барами та ресторанами. Компанія Country Garden заявила, що згодом Forest City стане домом для майже мільйона людей.

Будівництво Forest City розпочалося у 2017 році. На той час китайський ринок нерухомості перебував у стані стрімкого зростання. Забудовники позичали колосальні суми грошей на будівництво як вдома, так і за кордоном для покупців із середнього класу, повідомляє ВВС.

Криза нерухомості

У 2021 році китайський уряд запровадив суворі обмеження на ринок нерухомості, намагаючись зупинити спекуляції. Ці заходи призвели до падіння цін на нерухомість і боргової кризи в галузі.

Також читайте: Рейтинг найдивніших свят у світі: деякі культурні традиції шокують

Country Garden, яка була однією з найбільших забудовників нерухомості в Китаї, була однією з компаній, які найбільше постраждали від кризи. У 2022 році компанія повідомила про збитки в розмірі 100 мільярдів доларів.

Місцеві фактори

Крім кризи нерухомості в Китаї, на долю Forest City вплинули також місцеві фактори. У 2018 році тодішній прем’єр-міністр Малайзії Махатхір Мохамад обмежив візи для китайських покупців, мотивуючи це своїм запереченням проти «міста, побудованого для іноземців».

Також деякі аналітики сумніваються в доцільності побудови мегарозвитку в країні, політичне та економічне середовище якої є нестабільним.

Сучасний стан

Наразі побудовано лише 15% від усього проєкту Лісове місто. За даними місцевих ЗМІ, зайнято трохи понад відсоток від загальної забудови.

Місто потерпає від високого рівня безробіття та злочинності. Багато квартир у Лісовому місті пустують, а ті, хто все ж таки живе там, часто скаржаться на відсутність інфраструктури та зручностей.

Майбутнє проєкту

Country Garden наполягає на тому, що продовжить будівництво Лісового міста. Однак без доступу до готівки важко уявити, як це можна буде зробити.

Зрештою, доля Лісового міста залежить від китайського уряду. Минулого місяця з’явилася інформація про те, що Country Garden було внесено до попереднього списку забудовників, які отримають фінансову підтримку від уряду Китаю, хоча масштаб цієї підтримки досі не зрозумілий.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦