Здавна українці вірили, що прізвище має неабиякий вплив на долю людини. І якщо треба було захистити свій рід від усього злого, тоді давалося прізвище, пов’язане з природою.

Авторка книги “Українські прізвищеві назви Прикарпатської Львівщини наприкінці XVIII – початку ХІХ століття” Ірина Фаріон пише, що батьки, сподіваючись захистити свою дитину і передати силу дерев та рослин, давали їй відповідне прізвище. Воно могло б стати захисним щитом для неї від біди й всього лихого.

Також читайте: Ці прізвища отримували найрозумніші українці: список

Серед українських прізвищ, які мають таке значення, можна виділити такі:

Власні імена, пов’язані з деревами та кущами: Дуб, Дубовий, Дубовський, Дубицький, Дубенко, Липка, Граб, Кленовий, Слива, Соснич.

Прізвища за назвами трав’янистих рослин: Очеретнюк, Горошко, Череда, Барвінченко, Виноград, Кропива, Лепеха, Лобода, Хмеленко.

Родові імена за назвами плодів та частинами рослин: Корінь, Гілкова, Лоза, Ягода, Жолудь, Квітка, Лозовий, Лозинський, Качан.

Власні імена, що походять від грибів та овочів: Боровик, Вільховик, Грибовський, Капуста, Редька, Буряк, Бульба, Морковкін, Огурцов, Цибуля.

Наприклад, прізвище Дуб символізує міцність, силу та нескореність. Прізвище Очеретнюк означає, що людина, яка його носить, буде стійкою, як очерет, який не ламається навіть у сильний вітер. Прізвище Квітка символізує красу, ніжність та гармонію.

Слід зазначити, що не всі українські прізвища мають таке значення. Однак ті, які пов’язані з природою, свідчать про глибокі традиції й вірування наших предків.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦