У 2024 році Великий піст розпочнеться 18 березня і триватиме 48 днів, аж до 4 травня. Цей період, найсуворіший у церковному календарі, дає можливість вірянам зосередитися на духовному розвитку, очиститися від гріхів та з радістю зустріти Світле Христове Воскресіння.

Цей найсуворіший піст встановлений на честь 40-денного посту Ісуса Христа у пустелі. Він символізує духовну боротьбу та перемогу над спокусами.

Раніше: ПЦУ відходить від однієї “рабської” традиції російської церкви

Структура Великого посту:

Чотиридесятниця: 40 днів, що символізують 40 років блукань ізраїльтян пустелею.

Страсна седмиця: останній тиждень, присвячений роздумам про страждання та смерть Ісуса.

Чистий понеділок: початок посту, день очищення та покаяння. Дозволяється вживання лише несолодкого компоту, хліба та води.

Що можна їсти: рослинна їжа, олія, вино (щосуботи, щонеділі та у дні великих свят).

Гаряча їжа дозволена 2 рази на день у вівторок та четвер, 1 раз на день  – понеділок, середа, п’ятниця, без олії – понеділок, середа, п’ятниця.

Що не можна їсти:

  • М’ясо, риба, яйця, молоко.
  • Алкогольні напої.

Послаблення дозволяються вагітним, хворим, літнім людям, мандрівникам.Або ж за благословенням священника.

Під час посту заведено молитися, читати Біблію, відвідувати богослужіння. Віряни зосереджуються на допомозі ближнім та на добрих справах. 

Існують різні правила посту, тому рекомендується проконсультуватися зі священником.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦