Командувач Силами оборони Естонії Мартін Херем заявив, що Росія, ймовірно, стоїть за стрімким зростанням випадків глушіння супутникових сигналів у Східній Європі.

За його словами, Кремль намагається порушити сигнали глобальної системи позиціювання (GPS), які використовуються авіакомпаніями, смартфонами та системами озброєння.

З минулого року у Балтійському регіоні посилилися перешкоди супутниковим навігаційним системам, а особливий сплеск було зареєстровано цього місяця на території від Фінляндії до Польщі та Чорноморського регіону.

Раніше ми розповідали, що Пентагон та НАТО погодилися виробляти більше зброї для України.

“Хтось є причиною цього, і ми думаємо, що це Росія”, – сказав Херем, додавши, що Москва, можливо, проводить військові ігри на тлі ризиків майбутнього потенційного конфлікту з НАТО. “Я думаю, вони навчаються та тестують”, – зауважив він.

Росія має досвід глушіння сигналів GPS у Північній Європі та здатна розгорнути низку можливостей для радіоелектронної боротьби, включно з припиненням діяльності безпілотників і ракет в Україні. Кремль також активізував глушіння в Москві та Санкт-Петербурзі, щоб запобігти потенційним атакам безпілотників з України.

Міністерство оборони Росії раніше підтвердило, що його підрозділи радіоелектронної боротьби в Калінінграді, російському анклаві на Балтійському морі між Польщею та Литвою, провели тренування зі зриву радіо- та супутникових сигналів.

Естонський командувач сказав, що глушіння також може здійснюватися з кораблів у Балтійському морі. У грудні польська авіаційна влада попередила пілотів про збої, тоді як офіційні особи Швеції та Фінляндії заявили на початку цього місяця, що вони досліджують це питання.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦