Кремлівська влада почала агітувати військових, які брали участь в російсько-українській війні проти України, йти у педагоги. 

Центр національного спротиву дізнався, що одразу в кількох регіонах Росії у вищих навчальних закладах, в яких готують педагогів, з’явилися програми перекваліфікації. Вони призначені для колишніх солдатів, що воювали в Україні. 

“Жодних обмежень немає, це можуть бути учасники будь-яких формувань, в тому числі ПВК. Також не важливо, якою була первинна освіта майбутніх “педагогів”. Після проходження навчання вони отримають право стати шкільним вчителем”, – йдеться у повідомленні.

За планами, колишні солдати, які пройдуть перенавчання, стануть вчителями історії, фізкультури та основ безпеки життєдіяльності.

Також читайте: Хакери атакували один із найбільших космічних центрів РФ

Їхніми завданнями буде:

  • Проводити уроки у військовій формі, демонструючи зброю та амуніцію.
  • Здійснювати національно-патріотичне виховання молоді, агітуючи за службу в силових структурах.
  • Проводити опосередковану агітацію за керівну партію “Єдина Росія” та президента Володимира Путіна.

Існує ймовірність, що таких “педагогів” також відряджатимуть на тимчасово окуповані території України для посилення пропагандистського впливу та мілітаризації української молоді, кажуть у ЦНС.

Експерти висловлюють занепокоєння з приводу цієї програми, адже вона несе в собі низку ризиків, серед яких пропаганда та мілітаризація. Зазначається, що військові, які не мають педагогічної освіти, можуть використовувати уроки для поширення пропаганди та нав’язування дітям мілітаристських цінностей.

Не виключено, що колишні солдати, які брали участь у бойових діях, можуть страждати на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), що може негативно впливати на їхню роботу з дітьми.

Варто зазначити, що подібні практики вже використовувалися в Радянському Союзі, де військовий вишкіл був обов’язковою частиною шкільної програми. 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦