Українські військові й надалі будуть контролювати повітряний простір і знищувати російських терористів у небі.

Заступниця постійного представника України при ООН Христина Гайовишин на засіданні Радбезу ООН 25 січня заявила, що українська сторона не була повідомлена про можливе перевезення військовополонених на Іл-76, який збили у Бєлгородській області.

Читайте також: Перед падінням Іл-76 повернувся із Сирії: генерал СБУ сказав, що було на борту

Якщо факт перебування військовополонених на військовому транспортному літаку РФ підтвердиться, то це стане першим свідченням того, що росіяни використовують українців як щит під час перевезення бойових боєкомплектів, які згодом використають проти України.

літаки РФ є законними цілями для військових

За словами Гайовишин, цього тижня російські терористи посилили удари по Харківській області, через що загинуло десяток цивільних, ще більше отримали поранення.

Заступниця пов’язує ці атаки зі збільшення кількості транспортних літаків РФ, в тому числі Іл-76, які все частіше помічають у Бєлгороді.

З врахуванням таких обставин ЗСУ й надалі знищуватимуть засоби доставки РФ та здійснюватимуть контроль повітряного простору для ліквідації загрози, зокрема на напрямку Бєлгород-Харків. Гайовишин наголосила, що Україна не порушує закони ведення війни, адже військово-транспортні літаки ЗС РФ – легітимна війська ціль для України.

За словами Гайовишин, 24 січня росія проігнорувала черговий обмін військовополоненими, про який домовилися сторони. Україна привезла окупантів в узгоджене місце, але РФ не гарантувала безпеку військовополонених. При цьому українську сторону не повідомили про необхідність дотримання безпеки повітряного простору біля Бєлгорода в певний відрізок часу, як це робилося раніше. При цьому РФ не проінформувала про види, кількість транспорту, маршрути та способи перевезення полонених військовослужбовців.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦