Кремль намагається використати катастрофу для дестабілізації України

Аналітики ISW вважають, що Москва поширює неправдиву інформацію про падіння Іл-76, щоб викликати невдоволення в Україні та сумнівів Заходу щодо продовження військової допомоги.

На думку експертів, Росія намагається використати авіакатастрофу російського Іл-76 у Бєлгородській області для дестабілізації України.

Раніше: Кислиця різко відповів Лаврову щодо падіння літака Іл-76

У звіті Інституту вивчення війни (ISW) йдеться про те, що російські офіційні особи поширюють неправдиву інформацію про те, що Україну збила літак, на борту якого могли перебувати українські військовополонені.

Ці заяви, зазначають аналітики, спрямовані на те, щоб викликати невдоволення в Україні та сумнівів Заходу щодо продовження військової допомоги.

Очільник комітету Держдуми РФ з оборони Андрій Картаполов звинуватив Україну в тому, що вона нібито навмисно збила Іл-76, знаючи, що в ньому перебувають українські військовополонені.

Картаполов також закликав призупинити всі обміни полоненими на невизначений термін.

“Обмін військовополоненими є делікатним питанням як у Росії, так і в Україні, і риторичні звернення до військовополонених передбачувано викликають емоційну реакцію”, — зазначили аналітики.

У звіті ISW також ідеться про те, що офіційні особи Росії зробили необґрунтовані заяви про те, що українці нібито використовували для удару по Іл-76 ракетні комплекси, отримані від США або Німеччини.

Аналітики вважають, що таким чином у РФ намагалися вплинути на подальші постачання Києву систем ППО. 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦