24 січня у Корочанському районі Бєлгородській області РФ розбився військово-транспортний літак Іл-76.

Очевидці стверджують, що спочатку почули два вибухи й потім помітили, як літак почав падати.

На відео, опублікованому у соцмережах, можна помітити, як літак вибухнув прямо під час польоту. Спочатку він падав прямо на село Яблонове, але потім змінив курс. Його уламки знайшли у полі.

У пабліках росіяни писали, що на льоту з літака випали чи були викинуті кілька великих об’єктів. 

Перші уламки літака було знайдено на м’ясній фермі, а неподалік лісосмуги безліч документів. Місце одразу було оточене силовиками, мешканцям було заборонено наближатися та чіпати папери. Оперативний штаб МНС припинив свою роботу, а на місці падіння літака залишаються лише структури Міноборони та силовий блок.

Також читайте: Чи можна повернути цивільну авіацію під час війни: що кажуть експерти

Тим часом російські пабліки та політики почали повідомляти, що на борту літака перебували українські військовополонені, яких везли на обмін. 

“На борту знаходилися 65 полонених військовослужбовців ЗСУ, яких перевозили до Білгородської області для обміну, 6 членів екіпажу та 3 супроводжуючих (усього 74 особи). Тепер поки про обмін, мабуть, і мови не може бути”, – заявив голова комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов. За версією депутата, ЗСУ навмисно збили Іл-76, щоб зірвати обмін.

Карпатолог стверджує, що слідом за літаком, що впав, летів ще один Іл-76 з 80 полоненими на борту, однак після новин про падіння Іл-76 його розгорнули.

У Міноборони України заявили, що “з’ясовують інформацію”.

Видання «Українська правда» повідомило, що Іл-76, який перевозив ракети для комплексів С-300.

ВЧК-ОГПУ пише, що літак впав відразу після зльоту з аеродрому Білгорода. «Важливі історії» ідентифікували, звідки було знято ролик – це місце в центрі села Яблоневе у напрямку на північ. Обмін військовополоненими начебто мав відбутися на кордоні Білгородської області, однак Іл-76 летів у протилежному напрямку. Тобто Іл-76 прямував за курсом «Бєлгород – Осколець», тобто віддалявся від кордону України, а не наближався до нього. І він був збитий на зльоті.

Деякі російські воєнкори не вірять, що військовополонених могли перевозити літаком:

Як зазначив український OSINT-аналітик «Скринька Пандори»,  борт під номером RA-78830, летів через Єгипет, Саудівську Аравію, Червоне море та Іран, біля Сирії зник з радарів, а потім з’явився над Білгородом. 

“Все вказує на те, що він привіз зброю зі Сходу. Поки що ніяких ознак, що там могли бути полонені”, – пише аналітик.

Крім того, на фото з місця аварії немає ознак розкиданих тіл, звернув увагу український військовий оглядач Олександр Коваленко. Він зазначив, що, згідно з заявою РФ, на 65 полонених було «всього троє супроводжуючих».

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими збирають і аналізують інформацію, закликали дочекатися офіційних заяв влади.

Радник мелітопольського мера Петро Андрющенко допустив, що в списки «збитих полонених» росіяни впишуть прізвища наших військових, яких вони закатували на окупованих територіях та рф.

Пропагандистський Телеграм-канал “База” повідомив, що на місце аварії вилетіла комісія ВКС для встановлення причин трагедії. За його даними, перші тіла загиблих виявлені в радіусі 1,5 – 2 кілометри від місця падіння літака, всі вони сильно пошкоджені. Військові оточили місце катастрофи, на місці НП працює військова поліція. 

В ГУР підтвердили, що сьогодні, 24 січня, готувався обмін полоненими між росією та Україною.

“Але я можу констатувати, що запланований на сьогоднішні обмін поки не відбувається, — сказав у коментарі “Радіо Свобода” представник ГУР Андрій Юсов.

Інформацію про те, що військовополонені могли перебувати в літаку Іл-76, який упав у Бєлгородській області, озвучену російською стороною, зараз перевіряють.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦