Законопроєкт про множинне громадянство, внесений президентом Володимиром Зеленським до парламенту, не передбачає втрати українського громадянства для людей, які були змушені взяти російський паспорт на окупованих територіях.

Про це в інтерв’ю виданню “Бабель” заявила голова Державної міграційної служби Наталія Науменко.

“Це питання вже врегульоване законом про захист населення на окупованих територіях. Там чітко прописано, що Україна не визнає насильницьку видачу паспорта Росії. Тож підстав для втрати українського громадянства в цьому випадку немає”, – зазначила вона.

Якщо ж людина добровільно взяла російський паспорт, обіймала відповідальні посади на окупованих територіях або була колаборантом, то це питання правоохоронних органів.

Раніше ми писали, що в Україні можуть дозволити множинне громадянство

Законопроєкт дозволяє чинним військовослужбовцям – громадянам Росії отримувати громадянство України з простроченими документами, адже вони не можуть їх відновити.

“Якщо вони виїхали з політичних мотивів до 24 лютого 2022 року, то мали достатньо часу, аби звернутися до міграційної служби й врегулювати свої питання: оформити статус біженця або якщо мали українське коріння – за іншою процедурою”, – каже Науменко.

“Але у нас були такі люди, які отримали у 2012 році громадянство України, проте не спромоглися вийти з російського громадянства. Тому українське вони втратили”, – додала вона.

За словами Науменко, головною метою законопроєкту є допомога найбільш вразливим категоріям населення, зокрема військовослужбовцям, які воюють за Україну або поклали за неї життя. Їхні родини теж мають всі права, щоб отримати громадянство України.

Законопроєкт про множинне громадянство поки що знаходиться на розгляді в Верховній Раді.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦