Заява заступника голови Офісу президента України Ростислава Шурма про наміри відновити авіасполучення в Україні викликала неоднозначну реакцію експертів.

З одного боку, відновлення повітряного сполучення було б важливим кроком для відновлення економіки та покращення логістики.

З іншого боку, безпека польотів у зоні бойових дій є серйозною проблемою.

Авіаційні експерти вважають, що для відновлення авіасполучення в Україні необхідно виконати ряд умов:

Забезпечити безпеку польотів на всьому маршруті від західного кордону України до аеропорту призначення. Це означає, що українські військові повинні мати можливість ефективно відбивати повітряні атаки противника.

Отримати гарантії безпеки від страхових компаній. Страховики повинні бути впевнені, що їхні клієнти не будуть зазнавати збитків у разі збиття літака внаслідок бойових дій.

Зараз, на думку експертів, ці умови не виконуються.

Бойові дії тривають, а російські війська мають доступ до далекобійної ракетної зброї, яка може вражати цілі на території України.

Страхові компанії також не готові надавати гарантії безпеки польотів у зоні бойових дій.

Тому, на думку експертів, відновлення авіасполучення в Україні є неможливим до закінчення війни, пише ТСН.

Однак, як зазначають експерти, Україна може вивчити досвід Ізраїлю, який вже багато років успішно здійснює цивільні авіаперевезення в умовах постійних військових загроз.

Також читайте: Хто з депутатів втік з України під час війни

Ізраїль має трирівневу глибокоешелоновану систему протиповітряної оборони, яка дозволяє забезпечувати відносну безпеку польотів.

Якщо Україна зможе створити систему ППО такого рівня, то відновлення авіасполучення стане можливим. Однак, це вимагатиме значних інвестицій і часу.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦