До Дня Соборності України президент Володимир Зеленський та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний опублікували звернення до українців.

Глава держави у зверненні повідомив, що підписав указ про визнання півдня Росії історичними землями України. 

Згідно з цим указом, Білгородська, Брянська, Воронезька, Курська та Ростовська області Російської Федерації, а також низка районів Краснодарського краю (Кубань, Стародубщина, Північна та Східна Слобожанщина) визнані Україною територіями, історично населеними українцями. 

Також читайте: Зеленський підписав указ про населені українцями території РФ

За словами українського президента, він підписав відповідний указ з метою «повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього».

«Ми маємо сьогодні робити кроки не лише для зміцнення соборності України та нашого народу, а й дії для соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас та правди про нашу історію», — сказав Зеленський.

Згідно з указом президента, українська влада має запровадити план дій щодо збереження на зазначених територіях Росії національної ідентичності українців. Крім цього, Кабміну доручено за сприяння експертів зібрати та вивчити факти та свідоцтва про злочини, скоєні проти українців, які проживають або проживали на цих територіях, а також про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортації українців.

Також під час звернення Зеленський сказав, що всі етнічні українці зможуть повернути собі громадянство. Він подав до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство. 

Тим часом росіяни після таких заяв офіційного Києва почали лютувати. Заступник голови Ради Безпеки Російської Федерації Дмитро Медведєв у своєму Телеграм-каналі очікувано обізвав Зеленського “наркоманом”, а його заяву “пропагандистським ходом”, який був здійснений нібито  через “провал на фронті”. 

“Тут і коментувати нема чого, оскільки українці – це росіяни, а Малоросія – це частина Росії. А головному «українцю» настав час зав’язувати. Так він скоро Канаду приєднає”, – написав Медведєв. 

А от головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зробив наступну заяву з нагоди Дня Соборності України. Зокрема, він нагадав, як 1990 року українці створили Живий ланцюг Соборності, об’єднавши країну”.

«Сьогодні ланцюг Соборності — це лінія фронту, на якій тисячі українських солдатів об’єдналися в битві за Незалежність та Свободу. І ми знаємо, що з нашими воїнами бореться вся Україна. Наша єдність — наша зброя. Разом — до Перемоги», — зауважив Залужний. 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦