Латвія може стати потенційною жертвою російської агресії 

Росія може готуватися до ескалації проти Латвії, ймовірно, у відповідь на закриття ймовірної бази російського інформаційного впливу в країні.

Як стало відомо зі звіту ISW, парламент Латвії 11 січня ухвалив законопроєкт про передачу ділового і культурного центру “Будинок Москви” в Ризі, що належить російському уряду, у державну власність Латвії. Зазначається, що уряд РФ використовував структуру для підтримки операцій російського впливу в Латвії.

Раніше: Чому путін насправді зустрівся з родинами ліквідованих в Україні окупантів

У відповідь на це Посольство Росії в Латвії заявило, що ця “ворожнеча” призведе до “серйозних наслідків”. Крім того, росіяни звинуватили латвійський уряд у “систематичному утиску російськомовних у Латвії” через нещодавній закон, який вимагає від громадян Росії з посвідкою на проживання в Латвії складати іспит з латиської мови.

“Російське звинувачення, ймовірно, навмисно прирівнює всіх російськомовних у Латвії до російських громадян, які проживають у Латвії, намагаючись загострити напруженість між місцевими російськомовними та етнічними росіянами та латиськомовними”, – пояснюють в Інституті вивчення війни (ISW).

Зазначається, що офіційні особи у РФ дедалі активніше заявляють про право Росії захищати “земляків за кордоном”, навмисно узагальнено визначених як етнічні росіяни та російськомовні, а не лише громадянами Росії.

“Можливо, Росія встановлює умови, спрямовані на дестабілізацію Латвії, загострюючи мовну напругу та видаючи себе за захисника етнічних росіян і російськомовних”, – вважають аналітики ISW.

За словами експертів, Росія може використовувати такі методи дестабілізації, як:

Пропаганда та дезінформація, спрямована на розкол суспільства та створення терористичних загроз.

Активізація діяльності проросійських політичних партій та громадських організацій.

Залучення російських спецслужб до організації провокацій та терористичних актів.

Додамо, що Латвія є членом НАТО та ЄС, і будь-яка ескалація проти неї буде розглядатися як загроза безпеці всього Альянсу та Євросоюзу.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦