У 2024 році Великий піст для християн розпочнеться 18 березня та триватиме 48 днів, завершуючись напередодні Великодня, який припадає на 5 травня. Цей період, визначений Церквою як найсуворіший, є часом відмови від розваг, веселощів, а також м’ясних і молочних страв, і призначений для зосередження на духовному розвитку.

Історія Великого посту сягає часів земного життя Христа, який відмовляв собі протягом 40 днів у спокусі та м’ясних стравах. Починаючи з Чотиридесятниці й завершуючи Страсною седмицею, віряни дотримуються різних обрядів та традицій, включаючи особливий графік харчування.

Читайте й про таке: Що робити зі старою свяченою водою: пояснення церкви

У період Великого посту християни виключають з раціону м’ясо, рибу, яйця та молоко, а також обмежують вживання їжі до одного разу на день. Замість цього, на столі виростають пісні страви, такі як фрукти, овочі, гриби, горіхи та сухофрукти.

Важливим етапом Великого посту є Чистий понеділок, що позначає перший день посту, та Велика п’ятниця, коли вірянам заборонено вживати їжу. Навіть у звичайні дні існує строгий розклад харчування, де понеділок, середа та п’ятниця відзначаються сухоїдінням, а вівторок і четвер — гарячою їжею без олії.

Згідно з традиціями, у Великодній піст в окремі дні дозволяється вживати олію, вино Також – збільшити кількість приймання їжі до двох разів на день в суботу та неділю.

Пост дозволяється послабити або обійти для вагітних, хворих, дітей та літніх людей, а також тих, хто подорожує. Однак дотримання посту надає можливість вірянам очистити свої душі та підготувати тіла до святкування Великодня, що означає воскресіння Христа.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦