Мобілізувати українців, які перебувають за кордоном, включаючи ухилянтів, що нелегально втекли з України після 24 лютого 2022 року, фактично виявляється неможливим через відсутність необхідних механізмів, стверджує колишній командир роти батальйону “Айдар” і військовий аналітик Євген Дикий.

“Це ідея із тої серії, що наповнити держбюджет коштом скарбів Полуботка – було б дуже добре, якби було хоч трохи реально”, – відзначає експерт і додає, що наразі жодних механізмів примусової мобілізації українців за кордоном не існує.

Раніше: Військовий жорстко відреагував на пропозицію Милованова про мобілізацію

Дикий вказує на те, що спроба вимагати видачі ухилянтів з Європи призведе до подачі ними заяв на політичний притулок, оскільки на Заході вже давно існує підстава для надання захисту особам, які ухиляються від примусового призову.

“Новобранців ми не отримаємо, натомість європейські суди та преса будуть просто заповнені плачами та стогонами наших новоявлених “пацифістів””, – відзначає аналітик.

За його словами, така спроба може лише погіршити ставлення до України за кордоном та підняти пропагандистські можливості Росії, яка швидко використає цю ситуацію для дискредитації країни.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦