Перед Водохрещам потрібно зрозуміти, що робити зі старою освяченою водою перед тим, як святити нову у храмах.

Священник Михайло Секержинський з села Майори в інтерв’ю Біляївка.City пояснив, що вода освячується однаково, як на Богоявлення (5 січня), так і на саме Водохреща (6 січня).

Раніше ми розповідали, якою буде Україна через 30 років.

За словами священнослужителя, Водохреще і Богоявлення — практично одне і те ж саме. Тому хибно вважати достовірним існування “йорданською” або “богоявленської” води, яку ще й нібито використовують для різних потреб.

Розбавляти освячену воду можна будь-якою водою, зокрема з-під крану. Секержинський наголосив, що передати благодать може навіть крапля святої води. Саме це й відбувається під час освячення, коли люди приходять зі своїми пляшками або банками з водою.

Якщо свячена вода закінчилася, то її можна розбавити простою. Але треба молитися при цьому, обов’язково перехреститися та сказати “Господи, благослови”.

Що робити зі старою свяченою водою

Свячена вода підійде для вмивання, окропляння житла та людей, пиття. Пити її найкраще натщесерце, але якщо людина хворіє, то робити це треба протягом дня.

Свята вода не псується, якщо не пити просто з банки, а наливати у стакан. Все тому, що в роті є своя мікрофлора та бактерії, які потрапляють у воду та розмножуються там.

Якщо вона, що була освячена в церкві, зіпсувалася, то її треба вилити у такому місці, де не ходять тварини і люди. Найкраще підійде річка, озеро, море тощо. Виливати у водостік не можна.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦