Експерти назвали основні проблеми, з якими зіткнеться Україна

Широкомасштабна війна в Україні триває вже майже два роки. Експерти все частіше говорять про те, що вона може стати затяжною та виснажливою на роки. Які наслідки може мати така війна для України, розбирався ТСН.

Мобілізаційний ресурс та фінансова підтримка

За словами економіста Олексія Куща, якщо війна буде продовжуватися у форматі широкомасштабного конфлікту, то мобілізаційний ресурс України буде вичерпуватися вже за три роки. Це означає, що в країні буде не вистачати людей для ведення війни.

Також читайте: Кулеба висловився про ризик зупинки допомоги від Заходу

Щодо фінансової підтримки, то вона також може бути нестійкою. Залежно від того, наскільки активно Україна отримуватиме допомогу від західних партнерів, війна може затягнутися на один, два або три роки.

Демографічні наслідки

Затяжна війна матиме негативні наслідки для демографії України. Під час війни підвищується смертність, зменшується народжуваність, а також відбувається значна зовнішня міграція.

За прогнозами Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ, за 15 років українців стане менше приблизно на 10 мільйонів.

Інші можливі наслідки

Затяжна війна може призвести до таких наслідків:

  • Зниження рівня життя населення.
  • Зростання рівня злочинності.
  • Погіршення стану навколишнього середовища.
  • Посилення політичної та соціальної нестабільності.

Що може допомогти закінчити війну

Експерти вважають, що війну в Україні можна завершити лише за допомогою дипломатії. Для цього необхідні активні зусилля світової спільноти, спрямовані на припинення вогню та досягнення мирного врегулювання конфлікту.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦