Китайські постачальники домінують у торгівлі пристроями «числового комп’ютерного керування»

Постачання Китаю до Росії важливого класу передових верстатів зросли в десять разів після повномасштабного вторгнення в Україну, причому виробники країни тепер домінують у торгівлі високоточними пристроями «комп’ютерного числового керування», життєво важливими для військової промисловості Москви, пише Financial Times.

Стрімке зростання постачання установок з ЧПУ (числове програмне управління), які дозволяють надзвичайно точне фрезерування металу, стало серйозним занепокоєнням для союзників України, оскільки вони намагаються перекрити доступ Росії до обладнання.

Російські митні звіти показують, що в липні китайські виробники відвантажили інструменти з ЧПК на суму 68 мільйонів доларів, що є останньою доступною цифрою, порівняно з лише 6,5 мільйонами доларів у лютому 2022 року, коли Москва розпочала повномасштабне вторгнення.

Також читайте: Росія отримала нові проблеми зі снарядами з КНДР

Це зростання є результатом кількох факторів, включаючи запроваджені США та ЄС санкції проти російського оборонного сектору, які обмежили доступ Росії до європейських і американських верстатів з ЧПУ.

Крім того, Китай прагне зміцнити своє військово-промислове партнерство з Росією, і поставки верстатів з ЧПУ є одним із способів досягнення цієї мети.

Деякі китайські компанії, які торгують з Росією, ризикують потрапити під санкції США. Однак, як зазначає колишній заступник помічника торгового представника США Емілі Кілкріз, Вашингтон не бажає використовувати фінансові санкції проти китайських компаній, які допомагають Росії, через побоювання, що це знизить ефективність таких заходів у разі кризи з Пекіном.

Замість цього США зосереджені на тому, щоб переконатися, що Росія може отримати товари нижчої якості. Це накладення витрат, що робить для Росії набагато важчим і дорожчим отримання таких верстатів.

Незрозуміло, як Росія розгорнула імпортовані нею китайські пристрої з ЧПУ. Однак, як зазначає аналітик C4ADS Аллен Маггард, російські оборонні заводи, ймовірно, лише «починають використовувати китайські верстати з ЧПУ».

Це може бути пов’язано з тим, що російські виробники оборонної техніки поки що скептично ставляться до якості китайських машин.

Олена Юрченко, аналітик Ради економічної безпеки України, сказала, що було б «майже неможливо» використовувати китайський верстат з ЧПУ на заводі, який базував свої виробничі процеси на інструменті іншого виробника з іншими специфікаціями.

Всупереч цим перешкодам, зростання постачання китайських верстатів з ЧПУ до Росії є тривожним сигналом для союзників України. Це свідчить про те, що Китай продовжує підтримувати Росію в її війні проти України, навіть попри запроваджені США та ЄС санкції.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦