Така норма передбачена у новому законопроєкті про мобілізацію 

Одна з норм нового законопроєкту про мобілізацію передбачає блокування банківських рахунків військовозобов’язаним. 

Згідно з нововведенням, ухилянтам від мобілізації можуть блокувати банківські рахунки та внести їх до Єдиного реєстру боржників.

Авторитетний економіст Олег Пендзин, коментуючи ситуацію для ТСН.ua, пояснив, що Територіальні центри комплектування (ТЦК) матимуть повноваження належним чином накладати штрафи без оформлення адміністративних протоколів.

Якщо штраф не буде сплачений у встановлений строк, порушник автоматично потрапляє до Єдиного реєстру боржників.

Раніше: У Раді готують законопроєкт щодо демобілізації

“Це єдиний спосіб забезпечити конституційність такого інструментарію. Тобто вони хочуть надсилати людині повістку електронною поштою. Якщо штраф не сплачений, людина потрапляє до реєстру боржників. Якщо людина потрапляє до цього реєстру, то щодо неї починає працювати виконавча служба, яка може заблокувати рахунки, заборонити розпоряджатися майном. Тобто хочуть зробити такий механізм”, – заявив Пендзин.

Економіст також висловив побоювання, що ця норма може взяти сили в кінцевому варіанті законопроєкту. Однак експерт вважає, що політики можуть змінити цей механізм, оскільки відмовитися від такої норми може виявитися політично ризикованим.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦