Поки йдеться лише про зміну призовного віку

До Верховної Ради подано урядовий законопроєкт щодо удосконалення процесу мобілізації та щодо військового обліку.

Як повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук, законопроєкт 10378 має на меті ухвалення ключових змін у сфері військових обов’язків та військової служби громадян України.

Основні положення законопроєкту:

Зміна призовного віку: Законопроєкт пропонує знизити призовний вік з 27 до 25 років.

Удосконалення військового обліку: Внесені зміни передбачають поліпшення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Раніше: Що може чекати на Україну у разі мобілізації жінок

Підтримка для визволених з полону: Військовослужбовцям, визволеним з полону, надається можливість відпочинку та проходження відновлення шляхом додаткової відпустки тривалістю 90 днів.

Звільнення військовослужбовців строкової служби у запас: Пропонується виключити строкову військову службу як вид військової служби й звільнити всіх військовослужбовців строкової служби у запас.

Право на базову загальновійськову підготовку: Законопроєкт вводить обов’язкову базову загальновійськову підготовку тривалістю до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років.

Залучення до рекрутингу: Вводиться залучення до заходів рекрутингу на військову службу через центри надання адміністративних послуг, центри зайнятості та центри рекрутингу.

Зазначено, що ці зміни мають на меті поліпшити ефективність мобілізації та забезпечити високий ступінь готовності громадян до захисту країни у разі потреби. Подальше обговорення законопроєкту відбудеться в парламенті.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦