Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію, який передбачає встановлення термінів служби під час війни – 36 місяців.

Законопроєкт про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби був внесений до Ради 20 грудня. Він передбачає внесення змін до законів “Про військовий обов’язок і військову службу” та “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Запропоновані зміни передбачають, що строк військової служби під час війни становить 36 місяців. Цей термін поширюється як на мобілізованих, так і на контрактників, в разі закінчення строку контракту.

Наразі строк військової служби під час війни не обмежений. Контрактники, які підписали контракт до початку війни, продовжують служити до кінця воєнного стану.

“Поданий Кабінетом міністрів законопроєкт про мобілізацію нарешті передбачає встановлення термінів служби під час війни – 36 місяців. Причому і для мобілізованих і для контрактників, в разі закінчення строку контракту (зараз контракт автоматично продовжується до кінця воєнного стану). Вважаю саме встановлення термінів правильним і абсолютно необхідним, але термін має бути меншим – 18 місяців. Буду подавати відповідні правки і добиватися права на демобілізацію після 18 місяців служби”, – повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у своєму Телеграм-каналі.

Він додав, що боротьба за встановлення термінів служби під час війни починає давати результати.

Раніше: Що може чекати на Україну у разі мобілізації жінок

У разі ухвалення законопроєкту, він набуде чинності через 10 днів після його опублікування.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦